Линиите за гласуване в надпреварата за Награда на европейските граждани са отворени

09 септември 2020 | 14:15

Европейската комисия избра 15-те финалисти в тазгодишната престижна надпревара за Награда на европейските граждани. Конкурсът, който 14-та година показва най-иновативните, вдъхновяващи и ефективни LIFE проекти, се изпълнява в три категории - природа, околна среда и климат. Сред претендентите са проекти от държавите Румъния, България, Франция, Полша, Португалия, Франция, Ирландия, Белгия, Италия, Гърция и други.

Българският финалист, в категория  природа, е проектът „Живот за царския орел“, финансиран по програма LIFE през 2013 г. Царският орел е една от най-редките птици както в България, така и в света. Чрез дейностите по проекта, бенефициентът „Електроразпределение Юг” в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, помагат за опазване и увеличаване на популацията му.

Чрез съвместните действия на гражданите, публичните, частните и научните организации се постигат реални резултати, което неименуемо води до подобряване живота на гражданите на ЕС. 15-те изключителни LIFE проекти показват как програмата спомага за опазването на околна среда, природата и климата в Европа.

Победителят в надпреварата ще бъде обявен на 21 октомври 2020 г. по време на Европейската зелена седмица - най-голямата годишна проява, посветена на европейските политики в областта на околната среда, която ще се проведе в Брюксел.

Подкрепете любимия си проект като дадете своя глас тук ­- https://www.lifeawards.eu/